Rektor Trenčianskej univerzity z funkcie neodstúpi, nevráti ani odmenu

19.10.2012 Trenčín

Trenčín 19. októbra (TASR) – Rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnUAD) Ivan Kneppo neodstúpi z funkcie a rovnako nevráti odmenu vo výške 14.000 eur, ktorú mu schválila Správna rada TnUAD za roky 2010 a 2011. Ako dnes Kneppo informoval TASR, za svoju činnosť zodpovedá Akademickému senátu TnUAD, ktorý mu podľa neho vyjadril plnú podporu.

Podľa rektora sa vedenie univerzity o ambíciách Fakulty priemyselných technológií (FPT) odčleniť sa od TnUAD dozvedelo až 12. októbra z médií.

„Zákon o vysokých školách takúto možnosť absolútne nepripúšťa a svojimi ustanoveniami ju priam vylučuje. Zaručuje študentom právo študovať na ktorejkoľvek vysokej škole, musí však splniť zákonný spôsob,“ zdôraznil Kneppo.

Ako dodal, FPT je jednou zo súčastí TnUAD bez právnej subjektivity a nie je v záujme TnUAD fakultu rušiť a v súčasnosti ani meniť jej sídlo. „Študijné programy, ktoré sú uskutočňované na FPT, sú študijnými programami priznanými (akreditovanými) Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne. Spôsobilosť uskutočňovať študijné programy má TnUAD, nie fakulta. Fakulta, ako súčasť TnUAD, prispieva k plneniu poslania vysokej školy, rozvíja študijný odbor a uskutočňuje študijné programy, priznané vysokej škole. Práva udeľovať absolventom akademický titul má vysoká škola, nie fakulta,“ pripomenul Kneppo.

Kneppo zdôraznil, že na zamestnancov zaradených na FPT a na študentov študujúcich na FPT nevyvíja žiaden psychický nátlak a nikomu sa nevyhráža výpoveďou. Nepravdivosť tvrdení zástupcov fakulty o psychickom nátlaku a vyhrážkach potvrdzuje podľa neho aj fakt, že vedeniu TnUAD nie je umožnený kontakt so zamestnancami ani študentmi zaradenými na FPT.

„Tvrdenia zástupcov FPT sú absolútne nepravdivé a vedenie TnUAD sa bude voči nim brániť zákonnými prostriedkami,“ ozrejmil rektor s tým, že vedenie univerzity nevidí dôvody na stiahnutie rozhodnutia o okamžitom zrušení pracovného pomeru dekanovi Jánovi Vavrovi. Pracovný pomer s ním podľa neho ukončili v súlade so Zákonníkom práce za opakované závažné a pre zamestnávateľa neakceptovateľné porušovanie pracovnej disciplíny.

„Tvrdenie zástupcov FPT, že na TnUAD sa nerozvíjajú technické odbory, je opäť len účelová lož. TnUAD má v súčasnosti akreditovaných 16 technických študijných programov, dva ekonomické študijné programy, dva spoločensko-vedné študijné programy a tri zdravotnícke študijné programy. Zo 16 technických študijných programov TnUAD osem uskutočňuje Fakulta špeciálnej techniky, šesť uskutočňuje FPT a dva TnUAD,“ reagoval rektor na tvrdenia, že vedenie univerzity likviduje technické odbory.

Študenti a pracovníci púchovskej FPT vo štvrtok (18.10.) verejne vyzvali Kneppa, aby odstúpil z funkcie rektora Trenčianskej univerzity a vrátil odmenu. Rovnako žiadajú, aby vedenie TnUAD prestalo podnikať kroky vedúce k likvidácii FPT a aby zrušilo rozhodnutie o okamžitom zrušení pracovného pomeru s dekanom FPT Jánom Vavrom. V prípade, že ich požiadavkám nevyhovejú, budú pokračovať v okupačnom štrajku, do ktorého vstúpili vo štvrtok 11. októbra.
 

Vyberte región